4 DIY masky na vlasy

Vlasy patria medzi večné témy na káve s priateľkami. Menia sa podľa našej nálady a životosprávy. Ale zatiaľ čo zlý účes dokážeme ľahko rozpustiť, poškodené vlasy nevieme dať do poriadku za pár minút. Musíme im venovať pozornosť a extra starostlivosť, napríklad v podobe masiek na vlasy. Doprajte si ich aspoň raz týždenne, napríklad v kombinácii s pleťovou maskou.

 

 

Maska pre lesklé vlasy

Zdravé vlasy sú krásne vlasy a ak tie vaše potrebujú oživenie, doprajte im jahodovú masku. Jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý pomáha telu tvoriť kolagén a zaceľuje štruktúru vlasu, vďaka čomu sú vlasy lesklé, ale nie mastné. Okrem toho táto maska krásne vonia a zanecháva vlasy jemné na dotyk.

Budete potrebovať:

  • 6-8 čerstvých jahôd,
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja,
  • 1 polievkovú lyžicu medu.

Všetko spolu zmixujte, natrite na mokré vlasy a nechajte pôsobiť 5-10 minút. Potom opláchnite teplou vodou. K lesku vlasov prispeje aj jablčný ocot, pretože vyčistí pokožku hlavy od lupín a nevysušuje ju.

 

Maska na rozštiepené končeky vlasov

Ak máte rozštiepené končeky, pravdepodobne máte poškodené vlasy aj vyššie, iba to nie je tak viditeľné. Pomôže vám nasledujúca maska – zmiešajte:

  • 1 avokádo,
  • 2 vajíčka,
  • 1 polievkovú lyžicu medu,
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja.

Na prvý pohľad to znie skôr ako recept na prapodivné raňajky, ale táto maska za 15-20 minút dodá vlasom mnoho výživy. Po 20 minútach ju opláchnite vlažnou vodou.

 

Maska na odstránenie lupín

Rozlúčte sa s neestetickými spoločníkmi, ktorí majú na svedomí nepríjemné svrbenie. Lupiny sú znakom suchej kože (pokiaľ nejde o príznak iného ochorenia) a preto potrebujú peeling a hydratáciu. Zatočí s nimi kombinácia dvoch krokov:

  1. Prvým je jemný peeling z 1 polievkovej lyžice extra panenského olivového oleja a 2 lyžíc trstinového cukru. Zmes jemne vmasírujte do pokožky hlavy a nechajte pôsobiť 15-20 minút.
  2. Potom ju dôkladne opláchnite a opäť iba na pokožku naneste biely jogurt a jemne ho vmasírujte.

Nechajte pôsobiť 5 minút (ak by príliš zaschol, bude sa vám ťažko vymývať z vlasov) a opláchnite. Vaša pokožka sa vám poďakuje.

 

Maska proti vypadávaniu vlasov

Poteší vás jej jednoduchosť – stačia vám dve ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica kokosového oleja,
  • 1 čajová lyžičku škorice.

Olej roztopte a dôkladne doňho vmiešajte škoricu. Vlasy si rozdeľte tak, aby ste mali v strede „cestičku“ a priamo na kožu naneste olej so škoricou. Takto postupujte na obe strany.

Olej nanášajte iba na pokožku a potom ho dôkladne vmasírujte. Vlasy zabaľte do uteráka a masku nechajte pôsobiť 30-45 minút. Potom si vlasy umyte šampónom a kondicionérom.

Táto maska je najúčinnejšia ak sa používa dlhší čas jedenkrát týždenne. Ak máte na niektorých miestach malé plešinky, z ktorých už vlasy nerastú, skúste si ich každý večer potrieť 2-3 kvapkami ricínového oleja.

obrázky: pexels.com