Zero waste a Low waste tipy pre ženy

Málokedy sa stáva, že celosvetový trend má za sebou hlbokú myšlienku a jeho cieľom nie je propagácia konzumného života. Medzi takéto výnimočné trendy rozhodne patrí vlna low waste, resp. zero waste, teda bezodpadový prístup k životu v „dobe plastovej“.

 

 

Zero waste – bezodpadový prístup k životu v „dobe plastovej“

Na vlastnej koži pociťujeme, že zero waste, a teda nulová produkcia odpadu je veľmi veľmi náročná a v niektorých prípadoch až utópia. Či chceme alebo nie, fungujeme v reálnom svete, ktorý je občas uponáhľaný a nulový odpad pre život v meste je takmer nemožný.

Preto sa pripájame k prúdu low waste – teda za zníženie produkcie odpadu – ktoré ocení každú snahu a prebieha v malých krokoch.  Vyberte si teda z týchto tipov tie, ktoré sú pre vás najjednoduchšie. Zároveň porozmýšľajte, aké produkty sa vám zídu, ak chcete mať zero waste domácnosť.

 

Látkové tampóny

Namiesto vatových tampónov používajte látkové. Ak viete len trochu šiť, vyrobíte si ich úplne zadarmo doma. Vyberte si čo najjemnejší uterák a staršie bavlnené tričko, ktoré by ste inak nosili už iba doma alebo ako pyžamko.

Z oboch látok nastriháte kolieska – alebo ešte jednoduchší tvar, štvorce – a prišite ich k sebe. Ideálne je zošiť dve vrstvy bavlnenej látky s jednou vrstvou uteráka. Už nikdy viac nebudete musieť používať jednorazové vatové tampóny na odličovanie.

 

Mydlo a lufa

Ideálna kombinácia do sprchy. Ak pri umývaní používate rôzne špongie a hubky, zvoľte radšej prírodnú lufu, ktorú môžete neskôr vyhodiť do kompostu.

 

Mydlo na všetko

Aj po sprche sa vám bude hodiť počas starostlivosti o pleť tváre. Tuhé mydlá pôsobia trochu staromódne, ale keď sa dostanete do ich farebného a voňavého sveta, zistíte, že môžu byť dizajnovým doplnkom kúpeľne. Oveľa dôležitejšie je, že si môžete vybrať podľa problémov svojej pleti – na čierne bodky, na akné, na ekzémy alebo na suchú pleť.

 

Domáci peeling

Zmiešajte akýkoľvek olej s cukrom a niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja. Počkajte pár minút a máte peeling na celé telo. V peelingoch kupovaných v obchode sú často malé zrnká plastu, preto zvoľte radšej cukor alebo mletú kávu.

 

Tuhý šampón na vlasy

Vyzerá podobne ako mydlo, ale vytvorí bohatú penu a ošetrí vlasy rovnako spoľahlivo.

 

Oleje namiesto krémov

Tak či tak sú základom všetkých krémov, ktoré si nanášate na pleť a pokožku celého tela. Na telo odporúčame mandľový a na tvár olej z čiernej rasce, ktorý si poradí aj s problematickými partiami.

 

Bambusová kefka a tablety na umývanie zubov

Namiesto zubnej pasty môžete vyskúšať tablety, ktoré pohryziete a umyjete si s nimi zuby ako by ste to urobili s bežnou zubnou pastou. Ak chcete byť čo najviac eko, namiesto zubnej nite používajte hodvábne vlákna a medzizubné kefky. Plastovú kefku na zuby potom nahraďte bambusovou zubnou kefkou.

 

Make-up v rozložiteľných obaloch

Ak je to možné, vyberajte si rúže, lesky, púdre či očné tiene v rozložiteľných obaloch. Môžete si vyrobiť aj vlastné produkty, ale nie je nič zlé na tom, že svojim nákupom podporíte výrobcov, ktorým záleží na trvalo udržateľných výrobkoch.

obrázky: unsplash.com